Loading...
Recepten 2018-05-23T10:08:28+02:00

Noord-Amerikaanse rib-eye steak. Fijn doorregen en daardoor uitermate mals.
Zeer geschikt zowel voor bakken als grillen.

Recept: Black Angus ribeye steaks met gemengde paddenstoelen
Een vleugje Verenigde Staten met een continentaal-Europese draai eraan: proef de intense smaak van de Black Angus, in combinatie met Italiaanse aroma’s en de geuren van verse paddenstoelen. Dit dinertje kunt u het best eindigen met een sterk smakend dessert: Mousse au chocolat  bijvoorbeeld, of, om een beetje in Amerika te blijven, een mi-cuit chocolate brownie!

 
Benodigdheden voor 4 personen:
 4 stevige ribeye steaks (250 gram)
2 takjes verse rozemarijn
1 handjevol zwarte peperkorrels
2 teentjes knoflook, gehakt
150 gr oesterzwammen, gesneden
2 kruidnagels, gebroken
150 gr shiitake paddenstoelen, gesneden
2,5 el rode balsamico
50 ml runderbouillon
olijfolie
zout     

Voorbereiding:
Kneus de peperkorrels met de platte kant van een mes. Verwijder de stengels van de rozemarijn en hak de blaadjes grof. Haal de steaks minstens 30 minuten voor de bereiding uit de koelkast. Wrijf ze aan beide zijden in met een mengsel van gekneusde peper en gehakte rozemarijn.

Bereiding:
Zet een bakpan op middelhoog vuur. Doe er 2 el olijfolie in, met een beetje rozemarijn en de knoflook. Laat 30 seconden sauteren. Voeg dan alle paddenstoelen toe en laat ongeveer 2 minuten bakken totdat de paddenstoelen zacht worden. Doe nu ½ el van de balsamico erbij en roer goed om. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit ondertussen een grote gietijzeren bakpan op hoog vuur. Zout de steak vlak voor u ze in de gloeiend hete pan legt, zonder olie of boter. Bak aan twee kanten (2 minuten per kant voor “rare”, 3 voor “medium”). Haal de steaks uit de pan en laat ze rusten op een snijplank. Doe nu de rest van de balsamico in de pan waarin u het vlees heeft gebakken, samen met de bouillon. Laat onder voortdurend roeren snel inkoken op hoog vuur. Serveer de steak op een bord, zeef er saus overheen (om de harde bakresten tegen te houden) en garneer af met de paddenstoelen. Klaar!

Tip:
Mocht u de saus wat te zuur vinden, kunt u hem iets aanzoeten met kandijstroop tijdens het indampen. Als garnituur raden wij aan: gestoofde haricoverts met wortelen en aardappelgratin. De wijn kiezen we natuurlijk ook uit de Nieuwe Wereld, om in het zelfde thema te blijven: Een mooie rode old vine Zinfandel uit de Napa Valley, bijvoorbeeld een Girard, past hier uitstekend bij. Wilt u het toch iets dichter bij huis houden, probeer dan een Vosne-Romanee of een Chambertin